MoMi – Mobiilisti Mikkelissä

Mobiilia oppimista kehittämässä

QR-koodit matikan kirjassa

11 kommenttia

Kuva

Neljännellä luokalla tahkotaan jakolaskuja jakokulmalla tai vastaavin tavoin. Aiheen oppiminen vaatii toisilta enemmän, toisilta vähemmän toistoja. Opettajaltakin se vaatii toistoa ”jaa, kerro, vähennä, pudota, jaa, kerro, vähennä…”. Olemme ennen ipadejakin luokassa harrastaneet screencasteja, eli näytöltä otettujen videoiden käyttämistä opettelussa. Matematiikka on herkullinen aihe lyhyisiin klippeihin, jossa joko ope tai oppilas selittää ja tekee samalla laskua eteenpäin.

Tällä kertaa ope teki viiteen seuraavaan matematiikan kappaleeseen lyhyen videoklipin, joka ladattiin youtubeen ja sille haettiin myös QR-koodi. Koodit sitten tulostettiin, leikattiin ja liimattiin matikan kirjaan oikeille aukeamille. Näin oppilaat voivat aina palata open hellän äänen huomaan ja tarkastamaan videolta miten tämä homma nyt menikään skannaamalla joko padilla tai kännykällä QR-koodin.

Itseopiskeluunkin toimivaa materiaalia; asian voi etkona opiskella itsenäisesti ja edetä omaan tahtiin tai sitten kerrata useamman kerran, pysäyttää ja tutkia miten asia nyt menikään.. Lisäksi myöhemmin kerrattaessa auttaa taas etiäpäin.

PS. Koodeihin kannattaa tulostaessa kirjoittaa, mihin se liittyy, ei tarvitse tehdä arpajais-koodistoa..

Mainokset

Kirjoittaja: Mari Muinonen

Luokanopettaja Rantakylän yhtenäiskoulussa

11 thoughts on “QR-koodit matikan kirjassa

 1. Mahtava idea, peukutan.

 2. Tosi hyvä idea – mahtava saada se opetus siihen tehtävän viereen ja niin että sen saa katsoa jokainen tarpeeksi monta kertaa – jotain nollasta sataan 🙂

  (Tuota jakokulmavideota katsoessa jäin miettimään, voisiko se pelkän algoritmin ohella koko ajan johdattaa matemaattiseen ajatteluun. Se ei varmaan ole ollut tarkoituksenakaan, mutta matikan vihaaminen syntyy minun ajatukseni mukaan joskus siitä, että pitää oppia ”laskentoa” ja ulkoa-opeteltuja kaavamaisia toimintosarjoja.
  Tarkoitan siis jotain sellaista, että
  ”Jakokulmassa jaetaan luvun sisältämät numerot paikkajärjestelmän mukaan – niin kuin jakaisit rahaa kavereiden kesken. Aloitetaan siis isoimmista eli kymmenistä…”)

  • Hei Mikko, kehitettävää ja kehittymistä riittää :). Tuo jakokulmavideo on muistutuksena ja tukena siihen mekaaniseen osuuteen. Mikäli se olisi ainoa ja ensimmäinen asia, jonka oppilaille tarjoaisi, niin videossakin olisi toinen ote. Ongelmanratkaisut ja pohdinta tehdään luokassa yhdessä. Odotan mielenkiinnolla mitä oppilaat irrottavat ajattelustaan kunhan saan heidän tekemiä tehtäviä ja ongelmia videolle.

 3. Tämä on ollut todella inspiroiva bloggaus. Kiitos!

 4. No niin, heti syntyi ajatus! Sähköturvallisuustutkinnossa on silloin tällöin laskutehtäviä. Valmistavassa koulutuksessa niitä käydään läpi, mutta aina ei aika riitä toistoon. Nyt kun olisi qr-koodi, josta on linkki videoon jossa käydään läpi laskutehtävä ratkaisuineen, tutkintoon osallistuva voi itsenäisesti kerrata omassa tahdissa laskutehtävän. Kiitos vinkistä! 🙂

 5. Hei Mari!
  Millä olette liimanneet koodit matematiikan kirjaan? Mietin ettei tavallisella liimapuikolla taida pysyä, varsinkaan kun käytämme monivuotisia kirjoja. Onko asiasta jo kokemusta?

  • Hei!
   Ihan liimapuikon kanssa oppilaat ovat askarrelleet ja hyvin liimatut näyttävät pysyvän tehokkaasti paikoillaan, vähän keskeltä täpätyt irtoilevat nopeasti. Mutta kyllä mä lähtisin ihan tavallisella liimalla. Voishan noihin vetää halutessa kontaktit päälle, etenkin jos tekee pienempänä, mutta onkohan vaivan väärti?

   • Minullakin kävi kontaktimuovi mielessä, mutta taitaisi kirjan paksuus kasvaa liiaksi.

    Minä ajattelin kokeilla Vimeoa videoiden jakamisessa. Siinä näyttäisi olevan vähemmän ”oheisvirikkeitä” tarjolla kuin Youtubessa.

 6. Arto, ei varmasti huono vaihtoehto tuo Vimeokaan. Meillä ei tunnu olevan se youtuben virikkeellisyys ongelma tällä ryhmällä, mutta muita kelle näytän videoita, ne virikkeet tarttuvat silmiin. Näyttäisi olevan osittain ”tottumiskysymys”.

 7. Vinkkasin tästä Tampereen seudun tvt-portaalissa http://tvt.tampereenseutu.fi/opetuksessa/ideoita/ , jospa meilläkin innostuttaisiin asiasta.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s