MoMi – Mobiilisti Mikkelissä

Mobiilia oppimista kehittämässä

Norjassa asuu myslihärkiä

3 kommenttia

Hommahan alkoi tästä… etkona oppilaille läpsähti tehtävä katsoa pätkiä Norjaan liittyvistä dokumenteista..


Tehtävä

Ja jatkui koulussa Amazing Race -kisaamme liittyvällä tehtävällä..

Aikaa käytettiin koulussa parisen tuntia rakentamiseen, kotona taas osa teki tunnin, osa kuusi tuntia.. muut siltä väliltä…

Maat esiteltiin toisille ja arvioitiin pareittain. Videolla pätkää norjalaisrannikosta sekä oppilaiden tekemästä arvioinnista.

Ajatuksia.

Motivointina Minecraft oli hurja. Oppilaat tekivät, säätivät ja hioivat maitaan. He myös ottivat selvää Norjaan liittyvistä asioista dokumenttien ulkopuoleltakin, kuten taka-ajatus oli.

Yhteenveto, esittely ja arviointi oli tärkeää. Osalla oli kokonaisuus hyvin hallussa, osalla tietoja pirstaleina. Kävimme läpi yhdessä luontoon, pinnanmuotoihin ja elinkeinoihin liittyviä käsitteitä, tulipa esille norjalaisuutta monessa muodossa.

Tehtävänanto oli tarkoituksella hyvin avoin. Halusin nähdä saavatko oppilaat dokumenteista irti asioita, jotka olivat tavoitteissa. Aluksi ajattelin tehdä heille dokumenttien katselua varten kysymyksiä, mutta luovuin ajatuksesta, koin kysymykset turhan ohjaavaksi ja merkityksettömäksi maan rakentamisen rinnalla. Rakentamisen aikana oppilaiden kanssa oppilaat näyttivät tuotoksiaan ja ohjasin tällöin tarvittaessa tavoitteiden suuntaan.

Arvioinnin oppilaat tekivät pareittain ja mielenkiinnolla seurasin, miten parit keskustelivat ja pohtivat, millaiset pisteet antaisivat toisille eri osa-alueista. Olemme arvioineet paljon tekemisiämme yhteisesti, joten toiminta oli tuttua.

Jatkossa teemme varmasti Minella hommia lisää. Tosin open pitää itseää vähän jarrutella, ettei kuluteta hyvää oppimisympäristöä puhki liialla käytöllä heti alussa.

Suuri toive meillä luokassa on; online Minecraft yhteispeliversio padille. Yhdessä rakentamista arvostetaan ja siitä pidetään. Nyt samassa wifi-verkossa toimalla pystyy työskentelemään samassa maassa. Koulun oma verkko ei edelleenkään jostain syystä tue tätä, joten saimme minun välinein sekä oppilaiden puhelimista aikaiseksi parhaimmillaan 4 langatonta verkkoa, joissa ryhmät pystyivät rakentamaan kimpassa.

Onko winkkari-muksu windows-koneen kädetön vanki?

Tästä voisin tehdä ihan oman postauksensa, mutta asia liittyy niin olennaisena tähän kokeiluumme, joten todistan tässä :).

Jokin aika sitten Facebookin tvt-opetuksessa -ryhmässä käytiin keskustelua siitä, onko merkitystä sillä millä käyttöjärjestelmällä oppilaat opettaa toimimaan.

Ei ole. Piste.

Ai miten niin..

Norjalaisuus vei mennessään ja osa oppilaista teki kovina Minecraftaanija hommia kotona padia monipuolisemmalla windowsin tietokoneversiolla. Kysyin varovasti lupaa tähän antaessani, että saammehan ainakin videota näytille maasta..

– Joo screencam toimii ja voidaan me tuoda koko maakin, jos koulun koneelle saadaan Mine.

– Ööö, joo, asennetaan. (Ope mietti tässä vaiheessa kuumeisesti sitä, saako Minen asentaa omilla käyttöoikeuksilla vai vaatiiko se admin-oikeudet)

No latailtiin peli ensin luokan pc:lle ja se melkein onnistui ilman admin-tunnuksia, mutta ei sitten kuitenkaan. Onneksi luokassa on padien synkkaukseen tarkoitettu Mac Book Air, joka sitten valjastettiin Mine-koneeksi. Tosin perus-winkkarit epäilivät, ettei kone jaksa pyörittää peliä (kun kuulema mäkeillä on siinä ollut ongelmia)…

Tuli torstai ja aamu, sankarit saapuivat tikkuineen kouluun ja iskivät tikun kiinni mäkin kylkeen. Oho, kansiorakenne on erilainen ja hiirikin on asemoitu open hipaisuille. Nou hätä, yksi kaivoi hiiren laukustaan ja ope vähän ohjasi mistä mitäkin löytyy.. ja totesi sitten, ettei ole aavistustakaan miten saisin toisella koneella pelatun pelin maailman tässä näkymään. Työnsin Airin oppilaille ja nostin kädet ylös.

Alkoi ähräys. Meni ruokis, jolloin ähräys jatkui,  3-4 sankaria istui päät yhdessä Airin edessä, oli välillä pc:kin ja padit käytössä tiedonhankinnassa.

Iltapäivän toimintatunnilla sama ähräys jatkui vielä hetken ja minulle esitettiin kysymys: Saako Airin kielen vaihtaa englanniksi, kuulema muuten ei oikein onnistu. Lupasin ja ajattelin, että ilmeisesti suomenkielinen käyttis ei tue peliä. Ajattelin väärin.

Äkkinäiset hurraukset tuuletusten saattelemana ilmaisivat oppilaitten onnistuneen. Uteliaana menin kurkistelemaan selän taakse. Winkkarikasvatit olivat ottaneet haltuunsa omppu-käyttöjärjestelmää reilussa tunnissa… Youtube-videoiden avulla. Se miksi kieli piti vaihtaa oli se, että ohjevideolla ohjeet olivat englanniksi :). Kaverit eivät edes harkinneet kääntävänsä ohjetta vaan vaihtoivat käyttiksen kielen.
Eipä tullut mieleenkään.

Riittävä motivaatio potkaisee itsenäiseen opiskeluun.

Kirjoittaja: Mari Muinonen

Luokanopettaja Rantakylän yhtenäiskoulussa

3 thoughts on “Norjassa asuu myslihärkiä

  1. Jestas ja wau! Aplodit oppilaille 🙂

  2. Norjan rannikolta pumpataan öljyä.

  3. Mä olin yks joka tota teki ja huomattiin että kun ottaa finderistä tikulta maan ja siirry kansioon /app support/library/minecraft nikn johan onnistu

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s